Ik ben zelf MRSA-positief en mag daarom niet werken. Mag ik thuis gewoon visite ontvangen?

Antwoord

Ja. Dit is geen probleem, zolang de persoon die op bezoek komt niet ernstig ziek is.

Extra informatie

Voor gezonde mensen is het risico heel erg klein dat ze een MRSA-infectie oplopen. Ze kunnen wel MRSA-positief worden als ze bij u in de buurt zijn, maar omdat zij gezond zijn zullen ze er niets van merken. Normaal contact als aanraken of omhelzen is toegestaan. Zorg er wel altijd voor dat wanneer het bezoek het huis weer verlaat, de handen gewassen worden.

Als er mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen op bezoek komen, is het een ander verhaal. Hetzelfde geldt als u bij hen op bezoek gaat. Vooral bij de aanwezigheid van risicofactoren zoals:

  • Het gebruik van antibiotica
  • Huidafwijkingen, zoals wonden, eczeem, psoriasis
  • Drains, katheters, intravasale lijnen

Raadpleeg daarom de arts-microbioloog als u een dergelijk persoon op bezoek wilt laten komen of bij hem/ haar op bezoek wilt gaan.

Verder dient u, als MRSA-drager zijnde, thuis de volgende maatregelen te nemen:

  1. Bedek wonden en houd natte wonden bedekt met schoon, droog verband. Pus van geïnfecteerde wonden kan MRSA bevatten en daarom is het van belang de wond bedekt te houden en verspreiding naar uw huisgenoten en bezoek zoveel mogelijk te voorkomen.
  2. Regelmatig handen wassen: Uzelf en uw huisgenoten moeten regelmatig hun handen wassen met warm water en zeep, vooral na het wisselen van wondverband. Bezoek moet handen wassen als ze weggaan.
  3. Deel geen persoonlijke spullen zoals handdoeken, washandjes, scheermesjes, kleding die mogelijk in contact zijn geweest met de geïnfecteerde huid. Textiel dient gewassen te worden op een volledig wasprogramma (40 graden) en het liefst gedroogd in een droger of heet gestreken te worden.
  4. Geef bij elk bezoek aan een arts of zorginstelling aan dat u MRSA-drager bent. Dan kunnen de juiste maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.

Bronnen

Website van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu: met veelgestelde vragen over MRSA