Is MRSA te behandelen?

Antwoord

Ja. Het is echter situatie-afhankelijk welke behandelmiddelen ingezet worden. 


Behandeling dient altijd in overleg met een arts-microbioloog te gebeuren!

Extra informatie

Als de patiënt geen infectie heeft die door MRSA is veroorzaakt en geen keeldrager is, maar wel MRSA-drager is, wordt geprobeerd de bacterie met desinfecterende zeep (bijvoorbeeld Hibiscrub) en speciale zalf (zoals Bactroban) van huid, slijmvliezen en andere lichaamsoppervlakken te verwijderen waardoor het dragerschap opgelost wordt.

Als de MRSA een infectie veroorzaakt bij de patiënt, dan moeten antibiotica ingezet worden. De MRSA-bacterie is echter resistent (ongevoelig of immuun) tegen de bepaalde antibiotica. Ondanks de ongevoeligheid voor bepaalde antibiotica kunnen MRSA-infecties wel worden behandeld. De arts-microbioloog kan door laboratoriumonderzoek vaststellen voor welke antibiotica de MRSA gevoelig is en schrijft vervolgens de juiste antibiotica voor.

Er zijn nog een paar middelen, waaronder het antibioticum Vancomycine, die de MRSA-bacterie kunnen doden. Deze middelen kunnen nare bijwerkingen voor de patiënt hebben. Omdat het gevaar bestaat dat MRSA ook een resistentie tegen deze middelen zal ontwikkelen, worden ze alleen toegediend bij patiënten die een infectie hebben die door MRSA is veroorzaakt en dus niet bij dragerschap. Na behandeling met antibiotica worden kweken afgenomen om het resultaat van de MRSA-behandeling te controleren. Soms zijn meerdere antibioticakuren nodig. Mensen kunnen geen afweer opbouwen tegen MRSA.