Antwoord
MRSA kunt u voornamelijk in ziekenhuizen oplopen, maar het is ook mogelijk om buiten ziekenhuizen MRSA op te lopen. Je krijgt MRSA meestal door direct huidcontact met iemand anders die MRSA heeft.
Extra informatie
Het is mogelijk om MRSA overal te kunnen oplopen. Besmetting met MRSA vindt vooral plaats door direct lichamelijk contact, vooral via de handen.
Besmetting met MRSA via:
- Direct lichamelijk contact via de handen
- Huidschilfers (inademen via de lucht)
- Stof (inademen via de lucht)
- Voorwerpen en oppervlakten (WC, bed, kleding, etc.)
- Dieren – met name varkens
Als u gezond bent verdwijnt de bacterie weer naar verloop van tijd van uw lichaam. Het is wel risicovol als u in een ziekenhuis, verpleeghuis of andere zorginstelling verblijft. Omdat de bacterie infecties kan veroorzaken als u een lage weerstand heeft, deze infecties kunnen ontstekingen tot gevolg hebben (bijv. wond-, long- of botontsteking). Het is daarom van groot belang MRSA uit de ziekenhuizen en overige instellingen te houden. In het ziekenhuizen en zorginstellingen worden maatregelen genomen om verspreiding van MRSA te voorkomen. In Nederland komt MRSA weinig voor. In de meeste landen in Europa komt MRSA veel vaker voor en hebben ziekenhuizen veel last van MRSA. De kans is daarom groter dat u MRSA oploopt in een buitenlands ziekenhuis.
Personen die contact hebben met levende varkens of vleeskalveren, ongeacht of dit contact beroepsmatig is of niet en ongeacht waar het plaatsvindt, zijn vaak besmet met MRSA.
Bronnen
- Website van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu: MRSA
- Website van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu: met veelgestelde vragen over MRSA
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: proefschrift MRSA in varkenshouderijen