Is er een samenhang tussen MRSA en leefpatroon of voeding?

Antwoord

Er is (tot nu toe) geen direct verband aangetoond tussen het hebben van MRSA en leefpatroon of voeding.

Extra informatie

Omdat MRSA steeds meer bij varkens en vleeskalveren voorkomt, vragen sommigen zich af of het eten van vlees nog wel veilig is. Op basis van bestaande gegevens concludeert bureau Risicobeoordeling van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vooralsnog dat levensmiddelen geen of een verwaarloosbare rol spelen bij de verspreiding van MRSA. De kans dat de MRSA-bacterie via vlees wordt overgebracht op de mens is erg klein omdat de bacteriën alleen in zeer kleine aantallen op het vlees zijn aangetroffen. Bovendien is de MRSA bij dieren de zogenaamde variant ‘Live-stock associated MRSA’ en deze veroorzaakt meestal geen infecties bij de mens.

Rauw vlees kan niet alleen de MRSA-bacterie bevatten maar ook bekende ziekteverwekkers als Salmonella, Campylobacter, Escherichia en Listeria. Daarom adviseert het Voedingscentrum om:

  • Vlees goed te verhitten zodat alle bacteriën worden gedood;
  • Rauw vlees gescheiden te verwerken van ander voedsel. Hiermee wordt kruisbesmetting voorkomen;
  • Na aanraking van rauw vlees goed de handen wassen.

Bronnen